Darwin wil dat vrouwen vreemdgaan

Monogamie is mooi, maar kan onaangenaam uitpakken. Een beetje aanrommelen kan daarom evolutionair een bittere noodzaak zijn, zeggen biologen.

Natuurlijk doet úw vrouw het niet, maar zo’n één op de veertig kids heeft een andere biologische vader dan de maatschappelijke pappa. Zuur voor de veronderstelde trotse man in kwestie, maar in sommige gevallen kan genenshoppen door de dames wel de soort redden.

In fruitvliegje is nu bewezen dat eeuwige trouw de soort op een short-track richting roemloos uitsterven duwt. In een experiment waarbij de dames van 48 fruitvliegjeskolonies ofwel lekker rondwipten, ofwel geforceerd monogaam waren stierf 40% van de eenzijdige procreanten binnen 15 generaties uit.

Sex met meerdere mannen mag dan een flinke energetische investering zijn, toch was al langer duidelijk dat voor individuele moeders de balans gunstig kan uitslaan. Risicospreiding op de genenmarkt is een veelgehoord argument, en in complexere soorten komen daar nog voordelen bij die het schimmig houden van vaderschapsbanden soms meebrengen, zoals bescherming tegen agressie van vreemde mannetjes.

Nu is in de fruitvliegjes dus ook aangetoond dat veelmannerij voor de hele soort positieve effecten kan hebben. Door de genen flink te husselen beschermen de dieren zich namelijk tegen stukken egotrippend DNA.

Lees het hele artikel

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × drie =