De onbedoelde weg naar overspel

Om te beginnen is menselijke seksualiteit ongelofelijk complex. Beslissingen over ons seksueel gedrag zijn meestal niet gepland. Weinig mensen plegen overspel met opzet (tenminste niet de eerste keer dat het gebeurt).

onbedoelde-weg-naar-overspelDe meeste mensen die elkaar trouw beloven bedoelen dat serieus en hebben alle intentie om hun belofte na te komen.

Hoewel mensen bij het maken van zulke beloften over het algemeen de beste bedoelingen hebben, wordt menselijk gedrag niet altijd bepaald door gedane toezeggingen en beloften.

Bij beslissingen over liefde en verraad wedijveren logica en reden met onze gevoelens om beheer. Van tijd tot tijd beïnvloeden onze gevoelens ons gedrag en bewandelen we wegen die we niet van plan waren.

In feite spelen drie aparte emotionele systemen bij overspel een rol: seksueel verlangen, romantische liefde en genegenheid. Vaak worden mensen door deze verschillende emotionele systemen in verschillende richtingen getrokken (zie Typologie van overspel).

Kortom, de meeste gevallen van overspel zijn niet gepland maar gebeuren omdat mensen in situaties terechtkomen waarin ze door hun emoties overweldigd worden.

Wat voor soort situaties beïnvloeden onze emoties en ons gedrag?

  • In de nabijheid of onderling afhankelijk zijn van iemand anders dan de eigen partner
  • In de nabijheid zijn van iemand die seksuele belangstelling heeft
  • Niet intiem of betrokken voelen met de eigen partner (bv. zich eenzaam voelen, zich ergeren aan of boos zijn op de partner, etc.)
  • Situaties die een geschikte gelegenheid bieden – het gevoel niet betrapt te kunnen worden (bv. iemand privé ontmoeten, uitstapjes buiten de stad, etc.)
  • Situaties waar alcohol of drugs een rol bij spelen

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ‘wilskracht’ of ‘zelfbedwang’ op zich lang niet altijd voldoende zijn om ons gedrag te veranderen of te beïnvloeden. Sommige culturen zijn zelfs tot de conclusie gekomen dat men niet op ‘wilskracht’ en ‘zelfbedwang’ kan rekenen. Sommige culturen hebben besloten dat ontrouw het beste voorkomen kan worden door te zorgen dat bovengenoemde situaties zich niet voordoen.

In westerse culturen hechten we echter meer waarde aan individuele verantwoordelijkheid. We proberen niet gezamenlijk om zulke situaties te voorkomen. Anders gezegd, we laten situaties toe en houden individuele betrokkenen verantwoordelijk voor hun gedrag.

Globaal gezien is ontrouw, net als veel ander menselijk gedrag, moeilijk te beheersen. Trouw zijn aan een partner is meer gecompliceerd dan het simpelweg te beloven.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 + negentien =