Huisje, boompje, bijman (Deel 1): Het breken van de monogamienorm

Tekst: Rosa Koelemeijer

Steeds meer jongeren vinden het normaal om de huisje-boompje-beestje norm open te breken en het is de voorspelling dat de helft van alle stellen over tien jaar open staat voor een non-monogame relatie. Kun je daar ook later nog aan beginnen? En hoe werkt dat dan? Gedoe geeft het in ieder geval…

Onder jongeren lijkt het geloof in één prins(es) op het witte paard langzaam af te brokkelen, vooral in Amsterdam. Daar is het inmiddels hip om te zeggen dat je een open relatie hebt of polyamoreus, solopoly, panseksueel of, pak ‘m beet, biseksueel bent. Het zingt rond en in Amerika verschijnt het ene na het andere boek over de nieuwe non monogamietrend.

De monogame revolutie

De vraag dringt zich op of een wat vrijer liefdesleven ook niet leuker is als je 40, 50 of 60 bent. Vroeger namen we een hond om de leegte op te vullen als de kinderen het huis uit gingen, maar is het niet wat om een bijman of bijvrouw te nemen om het leven wat meer kleur en spanning te geven in die tweede helft? We worden steeds ouder en een huwelijk kan na je vijftigste zomaar nog veertig jaar duren. Willen we nog wel dat ons liefdesleven zo lang hetzelfde blijft?

Je zou kunnen denken: what is new? Waren onze ouders in de jaren zeventig niet net zoals de jongeren van nu, toen er volop werd geëxperimenteerd met de vrije liefde, iedereen het met iedereen deed in vrije communes en het helemaal niet gek was om aan partnerruil te doen. Hoe het afliep weten we: meestal waren dit soort relaties het begin van het einde en keerde men gehaast terug naar de huisje-boompje-beestje-norm.

Toch is er wel het een en ander veranderd. Ten eerste in de maatschappij. Volgens de Amerikaanse relatietherapeute Thammy Nelson, van wie onlangs het boek Open Monogamie verscheen, staan we aan het begin van de monogame revolutie. Voor het eerst in de geschiedenis hoeven vrouwen niet meer te trouwen voor financiële zekerheid en kunnen ze hun eigen huwelijksbeslissingen nemen, verklaart Nelson. Dat zorgt ervoor dat vrouwen geen genoegen meer hoeven te nemen met een slechte relatie of dito seksleven.

Is er een leuker leven mogelijk?

Ook het hoge aantal echtscheidingen en het veelvuldig voorkomen van ontrouw zorgt ervoor dat stellen gaan nadenken over of het ook ánders kan. Dat we veel ouder worden dan vroeger en langer fit en dus ook seksueel actief blijven, speelt ook mee: het zet het idee van ‘tot de dood ons scheidt’ in een heel ander licht. Conclusie van Nelson: ‘Het lijkt erop dat we nog steeds een soort monogamie willen, maar dat we vrijer willen zijn met de definitie ervan. Een verlangen naar zowel vrijheid als verbinding, naar vrijheid en avontuur, en een liefde die gegarandeerd gepassioneerd blijft, is het nieuwe ideaal.’

Ook hoogleraar en sociaal demograaf Jan Latten denkt dat non-monogamie steeds normaler zal worden. Hij schat in dat over tien jaar de helft van de bevolking open staat voor non-monogame relaties. ‘Dit soort veranderingen beginnen, zoals nu, bij een kleine randstedelijke groep, maar zullen langzaam doorsijpelen in de rest van de maatschappij.’ Dus ook bij de veertigers, vijftigers en zestigers in onze maatschappij? Zeker, zegt Latten. ‘Het past bij de tijdsgeest. We willen alles uit het leven halen en gelukkig zijn. Beperkingen passen daar niet bij.

Vroeger kregen vrouwen hun laatste kind vaak op hun 45ste. Pas op hun 65ste waren ze weer vrij. Nu zijn er veel stellen van rond de vijftig van wie de kinderen al de deur uit zijn. Ze staan nog midden in het leven en denken: wat nu? Blijven we nog dertig of veertig jaar hetzelfde doen of is er een leuker leven mogelijk? Juist in die levensfase krijgen mensen ruimte en behoefte om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen.’

————-

De ‘Huisje, boompje, bijmanverhaal bestaat uit 4 delen. Lees ook…

Schrijf je nu gratis in op SecondLove en ontdek een wereld vol discreet plezier en nieuwe connecties.

© SL Blog | Disclaimer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven