Polygamie is pittig

Gepubliceerd op depers.nl door Dirk Koppes

Niet vrouwen, maar mannen zijn het slachtoffer van veelwijverij. Koop maar eens kleding voor 28 kids.

Het vooroordeel: polygamisten zijn hitsige mannen die hun vrouwen knevelen en dwingen zoveel mogelijk kinderen te werpen. In hun religieuze waanzin onderwerpen ze hun vele echtgenotes aan een schrikbewind, waarbij de kinderen getraumatiseerd toekijken. En dan kunnen de heren ook nog eens elke avond kiezen met welke deerne ze de huwelijkse belofte consumeren.

De werkelijkheid volgens de Amerikaanse auteur Brady Udall: Golden Richards, hoofdpersoon van zijn roman De eenzame polygamist, is een sukkel met een gouden hart, die al lang geen controle meer heeft over zijn eigen leven, zijn vier vrouwen en zijn 28 kinderen.

Niet hij beslist bij welke echtgenote hij zich voegt, het zijn de ijzige Beverly, de goedlachse Nola, de verdwaasde Rose-of-Sharon en nieuwkomer Trish die in wekelijks conclaaf een rooster vaststellen waar Golden zich aan moet houden. Weliswaar heeft Golden 28 kinderen en de nodige miskramen geproduceerd, toch heeft hij de laatste twee jaar amper seks gehad. Veel te vermoeiend voor een man die 32 monden moet voeden. Elk begin van een schooljaar slaat de aanschaf van boeken en kinderkleding een krater in zijn huishoudboekje. En dan moet hij ook nog zorgen dat zijn aannemersbedrijf niet failliet gaat.

Nee, het leven van een polygamist gaat niet over rozen, als je Brady Udall mag geloven. En die kan het weten, zijn voorvaderen waren polygamist en hij groeide op in Arizona in een omgeving met veel mormonengezinnen.

Lees het hele artikel hier

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 + 1 =