Seks? Voor mij nooit meer!

Gepubliceerd op De Telegraaf (vrouw).
Door Marion van Es
AMSTERDAM –  Seks is voor de meeste mensen onmisbaar binnen een relatie. Maar niet voor Jennifer Delano (26): zij is aseksueel en heeft er geen enkel gevoel bij. Erg? Welnee, zelf vindt ze dat een zegen!

“Als er pillen bestonden om me van mijn aseksualiteit af te helpen, zou ik ze waarschijnlijk niet nemen. Ik heb een prima leven en geniet ontzettend van mijn werk als pr-manager en zangeres. Ik zie het niet als een probleem, eerder als een soort allergie voor een bepaald wasmiddel.

Ik was een jaar of tien toen ik op school een verhaal hoorde over verkrachting. Ik wist niet wat het was, maar merkte wel dat er een geheimzinnige lading over dat woord heen lag. Mijn moeder wilde het in eerste instantie niet eens uitleggen, maar kwam later met haar versie van seksuele voorlichting. Haar verhaal was heel plastisch, het had niets met liefde te maken. Ik dacht meteen: dit is niets voor mij.

Ik begreep toen al niet waarom mensen seks leuk konden vinden, en dat begrijp ik nog steeds niet. Toen ik twaalf was, begon iedereen om me heen interesse in verkering te krijgen. Iedereen, behalve ik. Ik moest er niet aan denken om een vriendje te hebben. Uiteindelijk zoende ik met een jongen om het maar een keer gedaan te hebben, maar ik vond het walgelijk. Vriendinnetjes gingen al snel verder en hadden prachtige verhalen over hun eerste keer. Ik snapte niet waar ze hun tijd aan besteedden. Ook later veranderde er niets. Als ik een leuk gesprek had met een jongen, kwam het er altijd op neer dat hij seks met me wilde en ik niet met hem.

Uiteindelijk vond ik dé oplossing. Ik ben streng christelijk opgevoed en zei tegen iedereen dat ik geen seks voor het huwelijk wilde. Als ik nooit zou trouwen, hoefde ik ook niet te verklaren waaróm ik het niet deed.”

Wat is aseksualiteit?

  • Aseksualiteit is een term voor mensen die geen seksuele gevoelens hebben. Dit is iets anders dan het celibaat, waarbij mensen ervoor kiezen om niet toe te geven aan seksuele verlangens.
  • Aseksuelen hebben geen seksuele fantasieën, geen behoefte aan zelfbevrediging en krijgen geen prikkel bij het zien van seksueel getinte beelden. Ze zijn meestal lichamelijk wel in staat om opgewonden te worden, maar voelen zich hier zelf niet prettig bij.
  • Aseksuelen kunnen in principe wel liefde voelen. Aromantische aseksuelen zijn ook niet in staat verliefd te worden.
  • Volgens officiële schattingen is ongeveer één procent van de wereldbevolking aseksueel.
  • Onderzoekers zijn er nog niet uit: is aseksualiteit een stoornis met een te achterhalen oorzaak, of een geaardheid, net als homoseksualiteit? Aseksuelen zelf herkennen zich vooral in het laatste.

Praat met ons mee…

1 reactie

  1. Jhonas schreef:

    voor mij sex is altijd supper i allways need sex free my body.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × een =