Slimme mannen gaan minder vreemd

Bron: nu.nl

Vrouwen die monogamie hoog in het vaandel hebben zijn het best af met een slimme man. Britse onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat mannen met een hoog IQ het minst vreemdgaan. De onderzoekers van de British University kwamen tot deze conclusie door een nieuwe analyse te maken van gedocumenteerde sociale trends. Hieruit kon eveneens vastgesteld worden dat dit verband bij vrouwen geen rol speelt.

De reden waarom slimme mannen meer hechten aan seksuele exclusiviteit zou gevonden kunnen worden in de evolutietheorie.

Duizenden

Wetenschapper Satoshi Kanazawa analyseerde twee grote Amerikaanse onderzoeken die handelden over sociale gedrag én intelligentieniveaus van duizenden tieners en volwassenen.

“Zoals de empirische analyse aantoont, is het waarschijnlijk dat intelligente mannen meer waarde hechten aan monogamie en seksuele exclusiviteit dan hun minder slimme equivalent”, bevestigt hij tegenover de Britse krant The Telegraph. Om welke percentages het gaat, is niet bekendgemaakt.

Oerman

Zoals gezegd ligt de oorzaak voor de toegenomen monogamie in de evolutionaire ontwikkeling van de soort. Seksuele exclusiviteit zou in fasen tot wasdom gekomen zijn: de oerman leverde trouw nog relatief weinig op en was volgens Kanazawa dan ook meer promiscue voorgeprogrammeerd.

De hedendaagse meer op gelijkheid ingestelde maatschappij zou mannen dit voordeel, om meerdere bedpartners te hebben, echter niet langer meer gunnen. Volgens de expert zou intelligentie hier het verschil maken: enkel slimme mannen zouden deze evolutionaire bagage van zich af kunnen zetten en een nieuwe manier van gedragen kunnen aannemen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 + 15 =