Soorten Overspel

soorten-overspelMisschien zouden seksueel verlangen, liefde en genegenheid in een ideale wereld allemaal gericht zijn op iemands romantische partner en niemand anders. Maar dat is niet het geval.

Vaak zijn deze drie emotionele elementen, vooral na verloop van tijd, niet op dezelfde persoon gericht. En, om het nog ingewikkelder te maken, kunnen sommige elementen, zoals seksueel verlangen en liefde, op meer dan een persoon tegelijk gericht zijn.

 

Op basis van deze drie emotionele systemen zijn verschillende soorten overspel mogelijk :

Opportunistisch Seksueel Overspel

Deze vorm van overspel vindt plaats wanneer een partner verliefd is op en genegenheid voelt voor zijn/haar echtgenoot, maar toegeeft aan seksueel verlangen naar iemand anders. Deze vorm van overspel wordt vaak gedreven door situationele omstandigheden – een gelegenheid (bv. reizen), het nemen van risico (gevoel van opwinding), en het gebruik van alcohol of drugs. Hoe meer verliefd een persoon op zijn/haar echtgenoot is, hoe meer schuld hij of zij zal ervaren als gevolg van de seksuele ontmoeting. Maar schuldgevoelens nemen gewoonlijk af naarmate de angst om betrapt te worden afneemt.

Verplicht Seksueel Overspel

Deze vorm van overspel is gebaseerd op angst. Angst dat het afwijzen van iemands seksuele avances zal leiden tot onmiddellijke afkeuring of verwerping. Hoewel mensen in feite gevoelens van seksueel verlangen, liefde en genegenheid voor een echtgenoot hebben, plegen ze uiteindelijk toch overspel omdat ze een sterke behoefte aan goedkeuring hebben. Hun behoefte aan goedkeuring kan er op dat moment toe leiden dat ze handelen op een manier die niet rijmt met hun andere gevoelens. Eenvoudig gezegd, sommige mensen plegen overspel niet omdat ze dat willen, maar omdat ze het moeilijk vinden om in de situatie “nee” te zeggen.

Romantisch Overspel

Deze vorm van overspel vindt plaats wanneer men genegenheid voor de echtgenoot heeft, maar seksueel verlangen en liefde voor iemand anders voelt. De traditionele “emotionele en seksuele affaire”. In zulke situaties beloven mensen vaak dat ze hun echtgenoot voor hun minnaar zullen verlaten, maar doen dat uiteindelijk niet. Hun genegenheid voor hun echtgenoot weerhoudt hen ervan om weg te gaan. Vaak eindigen zulke situaties in ellende. Minnaars voelen zich bedrogen en overspelige echtgenoten blijven tenslotte in een liefdeloos huwelijk.

Conflicterend Romantisch Overspel

Deze vorm van overspel vindt plaats wanneer mensen oprechte liefde en seksuele verlangens hebben voor meer dan een persoon tegelijk. Ondanks onze idealistische denkbeelden over één ware liefde, is het mogelijk om intense romantische liefde te voelen voor meerdere personen (polyamorie) tegelijk. Hoewel deze situaties emotioneel mogelijk zijn, zijn ze in de praktijk zeer ingewikkeld en veroorzaken ze meestal veel angst en spanning.

Herdenkingsoverspel

Deze vorm van overspel vindt plaats wanneer mensen zich in een vaste verhouding bevinden, maar geen gevoelens hebben voor die persoon. Er is geen seksueel verlangen, liefde of genegenheid – slechts een gevoel van verplichting houdt het echtpaar bij elkaar. Wanneer mensen in deze situatie overspel plegen is de belangrijkste overweging het ophouden van schijn… emotioneel gezien is er geen angst of schuld, alleen maar bezorgdheid over wat andere mensen zouden mogen denken.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie × vier =