Typologie van overspel

Typologie-van-overspelDe typologie is gebaseerd op het idee dat drie vrij aparte emotionele systemen aan onze romantische verhoudingen ten grondslag liggen: seksueel verlangen, liefde en genegenheid. Verschillende soorten overspel kunnen zich op basis van verschillende combinaties van deze fundamentele emotionele elementen voordoen.

Om te beginnen laten we de verschillen tussen seksueel verlangen, liefde en genegenheid beschrijven (een fragment uit ‘The Truth About Deception’).

 

Seksueel Verlangen

Het eerste emotionele systeem is seksueel verlangen. Seksueel verlangen betekent de begerige, hartstochtelijke seksuele gevoelens die mensen voor elkaar hebben. Seksueel verlangen is een zeer intense en sterke emotie; het kan iemands oordeel beïnvloeden en leiden tot het nemen van risico’s. Seksueel verlangen is vaak gebaseerd op lichamelijk uiterlijk, nieuwheid en de chemie tussen twee mensen. Hoewel ons gedrag in de vroege stadia van een verhouding vaak door seksueel verlangen gedreven wordt, is het moeilijk om na verloop van tijd intense niveaus van seksueel verlangen voor dezelfde persoon te behouden.

Liefde

Het tweede emotionele systeem behelst liefde. Liefde op zich bestaat uit een complex geheel van gevoelens. Vaak brengt liefde gevoelens van intimiteit, oprechte waardering en betrokkenheid met zich mee. Maar niet iedereen ervaart liefde op dezelfde manier. Sommige mensen ervaren liefde als iets dat gebaseerd op een illusie, behoefte of emotioneel spel, of als een verlangen om voor de andere persoon te zorgen.

Genegenheid

Het laatste emotionele systeem gaat om genegenheid. Genegenheid betekent je veilig en gemakkelijk voelen als je nauw bij een ander betrokken bent. Genegenheid geeft een gevoel van stabiliteit, zekerheid en veiligheid – het gevoel dat er altijd iemand voor je is in tijden van nood. Genegenheid wordt, net als liefde, op verschillende individuele manieren ervaren.

Misschien zouden seksueel verlangen, liefde en genegenheid in een ideale wereld allemaal gericht zijn op iemands romantische partner en niemand anders. Maar dat is niet het geval. Vaak zijn deze drie emotionele elementen, vooral na verloop van tijd, niet op dezelfde persoon gericht. En, om het nog ingewikkelder te maken, kunnen sommige elementen, zoals seksueel verlangen en liefde, op meer dan een persoon tegelijk gericht zijn.

Op basis van deze drie emotionele systemen zijn verschillende soorten overspel mogelijk.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × een =