Hoe lang ben je van plan je affaire geheim te houden?

afbeelding

Hoe lang een affaire geheim kan worden gehouden, hangt van veel dingen af: het type primaire relatie, de aard van de behoefte, het begrip tussen geliefden en de wil van de betrokkenen. Het juiste antwoord kan liggen in een herformulering van de eerste vraag: hoe lang ben je van plan je affaire geheim te houden?

Voor altijd – Incidentele relaties

De primaire relatie is bevredigend, stabiel en bevordert welzijn, geluk en comfort. Maar toch is er een tijdelijke fysieke of emotionele vervreemding tussen echtgenoten en er wordt op natuurlijke wijze toegegeven aan verleiding. Het kan gebeuren met:

 • Een college die je je lichamelijk voelt aangetrokken 
 • Een ex-vriend/vriendin die na jaren opduikt
 • Een vreemde die je net op een professioneel evenement hebt ontmoet
 • Iemand die je ontmoet tijdens een gezellig avondje uit met vrienden
 • Iemand die je net hebt ontmoet van surfen op
  datingsites

Het zijn toevallige gebeurtenissen, zonder verleden of toekomst, alleen een ‘hier’ en ‘nu’ dat zich als onweerstaanbaar aandient. In deze situaties wil geen van de betrokkenen, getrouwd of vrijgezel, meer dan wat ze krijgen: een nacht van plezier, een stukje avontuur en opwinding dat niets meer is dan een herinnering aan het feit dat ze levend, aantrekkelijk en sexy zijn.

Het verhoogt het gevoel van eigenwaarde en dient ook om de primaire relatie te versterken, waar ze zich opnieuw gewenst voelen met hernieuwde sensualiteit. Want als we ons begeerlijker voelen, zijn we ook begeerlijker. Dit is de nulgraad van zaken, gewoon een ontsnapping, een ‘guilty pleasure’ zonder schade of gevolgen omdat het een op zichzelf staand geval is, of beperkt blijft tot enkele vluchtige ontmoetingen. Daardoor kost het niet veel moeite om het geheim te houden en het kan best nooit worden genoemd of opgebiecht.

Korte tijd – Een vluchtige passie

Langduriger zijn buitenechtelijke relaties die ontstaan door meer dan fysieke aantrekkingskracht en seksueel verlangen. Clandestiene relaties, misschien niet gepland, die uiteindelijk een plaats innemen die de primaire relatie niet langer heeft, zowel op emotioneel als op seksueel niveau. Wanneer er affectieve banden met de minnaar worden aangegaan, is de relatie meestal langduriger.

Veel paren besluiten, in onderling overleg en in bepaalde moeilijkere fasen van het huwelijk, ruimte te geven om dit te laten gebeuren voor de toekomst van hun huwelijk. Er is geen tijdslimiet, maar als het hart nog steeds in de primaire relatie ligt, zal de affaire waarschijnlijk eindigen nadat hij zijn functie heeft vervuld:

 • Het huwelijk wakker schudden
 • Een affectieve ruimte creëren voor tijden van nood 
 • Het gevoel van eigenwaarde bevorderen
 • Bevrediging van seksuele behoeften
 • Bewijzen dat je weer begeerd kunt worden
 • Beseffen dat het leven ‘daarbuiten’ gelijke uitdagingen kan bieden

Lange tijd – Een ander soort liefde

Wellicht minder frequent, maar niet zeldzaam, zijn langdurige, soms zelfs eeuwige, buitenechtelijke relaties. Relaties die uiteindelijk een noodzakelijke aanvulling blijken te zijn op de primaire relatie, vanwege de chronische afwezigheid van enkele elementen die het totale geluk van het stel in gevaar brengt.

Deze gevallen vergen meer aandacht en toewijding zodat ze exclusief geheim kunnen worden gehouden tussen de enige twee betrokkenen. Succes is altijd waarschijnlijker wanneer beide geliefden getrouwd zijn, aangezien geen van beiden er belang bij heeft dat de relatie wordt ontdekt en ze er beiden alles aan zal doen om hun gezin te beschermen en niet te schaden. Besteed aandacht aan de essentiële voorzorgsmaatregelen om de levensduur van zowel het huwelijk als de clandestiene relatie te veilig te stellen:

 • Gebruik altijd condooms
 • Gedraag je normaal
 • Behoud je routines
 • Laat geen sporen achter
 • Betaal altijd cash
 • Vertel het niet
 • Gebruik geen technologische apparatuur

Dit soort langdurige en lonende relaties worden in stand gehouden door krachtige garanties: liefde en respect, zonder welke geen enkele relatie door de tijd heen of in het leven van geliefden standhoudt. Als je stopte bij het woord liefde, weet dan dat het waar is: je kunt van meer dan één persoon tegelijk houden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Roger schreef:

  Spannend

 2. jay schreef:

  Super leuk alleen nu nog wachtende op echte interactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *