De impact van sociale isolatie op seksualiteit

afbeelding

COVID-19: Een pandemische ziekte die alles heeft veranderd. Als de angst voor het virus al een revolutie veroorzaakte in al onze dagelijkse routines, legde de strijd tegen de ziekte een andere omwenteling op wereldniveau op: het bijna totale isolement.

Manifestaties van isolatie in ons seksleven

Meer tijd thuis doorbrengen – voor wie thuiswerken een mogelijkheid is -, kon aanvankelijk worden gezien als een kans op een hechtere verbondenheid van een stel, maar het bleek in de loop van de tijd in sommige gevallen verstikkend en benauwend te zijn. Natuurlijk had het gevolgen voor alle soorten relaties en verstoorde het uiteraard de seksualiteit. Wanneer vooral de geestelijke gezondheid op de proef wordt gesteld, heeft dit directe gevolgen voor alle andere aspecten van het leven.

Als gevolg van verschillen in liefdevolle empathie, persoonlijkheid en zelfs specifieke aspecten die professioneel gerelateerd zijn, en ontelbare situaties waarop elke persoon anders reageert, zijn er talloze realiteiten onder stellen die hetzelfde huis delen en beiden telewerken. Toch verwijzen therapeuten naar twee soorten situaties die het meest voorkomen.

1 – De positieve pool

Er waren er die erin slaagden de banden te verinnigen, de relatie opnieuw romantiek in te blazen en de beschikbare tijd te benutten voor seksuele ontdekkingen. Isolatie bracht deze gelukkigen dichterbij elkaar, verbeterde hun seksleven en bleek een positieve impact te hebben. Hun relatie werd versterkt en er was een manier om punten van verbinding en persoonlijke en liefdevolle tevredenheid opnieuw te ontdekken of opnieuw uit te vinden. Omdat seks een ontsnappingsklep is wanneer we angstgevoelens hebben, hebben ze tegelijkertijd hulpmiddelen gevonden om beter met de isolatie om te gaan.

2 – De negatieve pool

Bezorgde, angstige en meer pessimistische mensen zagen hun seksuele impuls onderdrukt en stellen in conflictueuze, langere of uitgeputte relaties, die gemakkelijker het oorlogspad op gaan, vonden in deze “hyper-co-existentie” gedurende zo lange tijd die zij samen doorbrachten, de ideale bondgenoot voor meer gesar en een verdere vergroting van de afstand tussen hen. Irritaties en frequentere ruzies hebben uiteindelijk hun weerslag op de kwaliteit van het intieme leven, en verarmen, of elimineren zelfs totaal, het seksuele leven.

De creatieve pool

Onder de meest gepassioneerde en inventieve mensen was daar de beschikbaarheid en bereidheid om de schade te minimaliseren en een duidelijk precaire situatie om te zetten in intimiteit. Stellen – getrouwd of clandestiene minnaars – die gedwongen waren in aparte huizen te verblijven, hebben creatieve en gepassioneerde manieren ontwikkeld voor een bevredigend seksleven, zelfs op afstand. Daarbij maakten ze ook gebruik van nieuwe (niet zo héél nieuwe) technologieën: videogesprekken, sexting, naaktfoto’s, seks via de telefoon of video …. Er zijn veel hulpmiddelen die ze hebben gebruikt om seksuele activiteit levend en gezond te houden, al zijn ze dan niet gebruikt om met hun echtgenoten te interageren, maar met nieuwe virtuele partners.

Masturbatie, virtuele seks en minnaars online

Een direct gevolg van de impact van isolatie op seksualiteit komt tot uiting in de manieren waarop nu naar seksuele bevrediging wordt gezocht. Door het niet-bestaan of de afwezigheid van een partner zijn masturbatie, virtuele seks en het zoeken naar online minnaars veel gezochte bronnen van plezier, waarvan sommige zelfs aanbevolen worden teneinde het gezonde verstand te behouden en te veel stress, angst en depressieve toestanden te voorkomen. Overheden, zoals die van Argentinië en steden als New York – dit ten voorbeeld, want er waren er veel meer -, adviseerden om op een virtuele manier of door middel van masturbatie naar seksuele bevrediging te zoeken, aangezien dit de veiligste en de enige zijn die garanderen dat het virus niet verspreid wordt.

Om gezond te blijven tijdens de isolatie, en omdat wijzelf onze veiligste seksuele partner zijn, hebben seksuologen ons eraan herinnerd hoe belangrijk masturbatie is voor een bevredigend seksleven. Het is niet alleen een doeltreffend alternatief voor afwezige partners, maar het is ook een uitstekende handleiding om over individueel plezier te leren, wat op zijn beurt het seksuele leven van een stel ten goede komt. Als we ons eigen lichaam en de bronnen van plezier beter kennen, wordt het gemakkelijker om dat wat we wensen, over te brengen aan een minnaar. Bovendien komen er bij masturbatie endorfinen vrij – geluks- en welzijnshormonen – die direct werken om stress en angst te verlichten. En dat kan nou precies een positieve en belangrijke factor zijn in het isolement waaraan we zijn onderworpen.

Het is onverklaarbaar dat binnen het huwelijk er routines en beperkingen zijn die het vrijelijk uiten over van wat ons meer plezier geeft, in de weg staan. Barrières die clandestiene minnaars niet kennen, omdat de zoektocht naar een geheime partner vaak wordt ingegeven door dezelfde behoefte aan vrije seksuele expressie, zonder bang te zijn voor oordelen. Dit is ontegenzeggelijk en overduidelijk een van de voordelen van ontrouw en ligt aan de basis van het huidige succes van datingsites voor gehuwde mensen, zoals Second Love, waar geliefden vastbesloten zijn om onmiddellijk duidelijk te maken waar ze naar op zoek zijn, met het doel om zonder angst of schaamte een vollediger seksuele bevrediging te bereiken. Hoewel merkwaardig, de waarheid is dat clandestiene minnaars ongeremder en pragmatischer zijn.

Seksspeeltjes – Veilige partners

Alleen of met gezelschap, er wordt nu steeds meer gedacht over en gezocht naar seksspeeltjes in seksspelletjes. Door de pandemie en het gemakkelijk anoniem online shoppen, zijn dildo’s en vibrators in opmars. Ze maken masturbatie prettiger en minder eentonig en spelen een belangrijke rol bij virtuele seks, zowel per telefoon als via een videogesprek. Zelfs als ze niet worden gedeeld, hebben ze in deze fase meer hygiënische zorg nodig, net als elke andere seksuele handeling, zowel met de primaire partner als met regelmatige minnaars. De aanbevelingen wijzen op een strikte hygiëne van alle speeltjes, vóór en ná gebruik. Net als de handen, moeten ze gedurende ten minste twintig seconden grondig worden gewassen met water en zeep.

Ontspan en pas je aan

Om met het isolement om te gaan, is het belangrijk een actief en, indien mogelijk, creatief seksleven te behouden, ook als het zich moet aanpassen aan online seks via de computer. Het is een goede tijd om te investeren in zelfkennis, ontdekking en experimenten. Gescheiden geliefden kunnen van de gelegenheid gebruik maken om te praten over wat er in de relatie kan worden verbeterd, waardoor de tijd die ze apart doorbrengen toch opwindend en nuttig wordt besteed. En, boven alles, ontspan en probeer de positieve kant van de situatie te zien, wetende dat dit niet het einde, maar slechts een onderbreking is van het face-to-face seksleven. Zoals met alles in het leven, is aanpassing het sleutelwoord en is er meer dan één manier om seksuele bevrediging te vinden. Wees gewoon beschikbaar!

Dit vind je misschien ook leuk...