Vreemdgaan meer gevolgen dan gedacht

Bron: Telegraaf Vrouw

AMSTERDAM –  Seksuele contacten doen iets met je hersenen. Chemische stoffen veranderen fysiek iets aan het brein, waardoor partners letterlijk in hun ‘mind’ met elkaar worden verbonden. Dit verklaart waarom mannen zich soms zo moeilijk aan één vrouw kunnen binden als ze eerder wisselende contacten hebben gehad.

Uit een neurowetenschappelijk onderzoek waar zestien jaar aan is gewerkt blijkt dat lichamelijk contact zorgt voor een emotionele binding tussen man en vrouw.

Diepgang
Oxytocine bij vrouwen (en vasopressine bij mannen) zijn hormonen en neurotransmitters die in het zenuwstelsel worden aangemaakt. Het zorgt onder meer voor een band tussen moeder en kind. Uit het onderzoek waarover Weet Magazine bericht, is gebleken dat deze neurochemische stoffen, aangemaakt bij intiem contact, ook zorgen voor de binding van vrouw en man. Deze bindingskracht is veel sterker dan voorheen werd aangenomen, met een breed scala aan effecten tot gevolg. Deze stof kan namelijk voor diepgang en vertrouwen in een relatie zorgen, maar kan bij bepaald gedrag (bijvoorbeeld het hebben van meerdere seksuele contacten) ook schadelijk zijn voor (toekomstige) relaties.

Pijn
Die binding kan niet ongedaan worden gemaakt zonder emotionele en zelfs lichamelijke pijn en is zo sterk dat, zelfs nadat een serieuze romantische ontmoeting wordt verbroken, hersenscans op de gebieden waar de fysieke pijngebieden zich bevinden dit al laten zien. Bovendien toont het onderzoek aan dat wanneer verbindingen tussen personen herhaaldelijk worden verbroken, deze personen in de toekomst minder goed in staat zijn nieuwe, diepgaande relaties aan te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Frederieke schreef:

    Er is geen reden voor vreemd gaan, alleen een gebrek aan discipline.
    Het makkelijk vervullen van bepaalde behoeften leidt altijd weer tot nieuwe behoeften of je nu praat over sex, eten, drank, slapen, etc. Wat helpt is mediteren en ontdekken wat je echt gelukkig maakt en je zult snel ontdekken dat dat niet het vervullen van een primaire behoefte is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *