Wie zijn de gehuwde overspelplegers en hoe doen ze het?

afbeelding

Er zijn geen waterdichte en strikt gedefinieerde profielen van de typen mensen die vreemdgaan, noch zijn er psychologische indicatoren waarmee we feilloos kunnen zien of iemand een geboren overspelpleger is. Er zijn echter wel karaktertrekken die, onder gunstige omstandigheden, mensen gemakkelijker tot overspel leiden, en die terugkomen in de profielen van erkende overspelplegers, maar die evenwel ook aanwezig kunnen zijn bij personen die waarschijnlijk niet vreemd zullen gaan. Toch kunnen we drie typen mensen onderscheiden op basis van de profielen van mensen die toegeven al overspel te hebben gepleegd.

Drie geïdentificeerde profielen

Experts op het gebied van gedragspsychologie verzetten zich enigszins tegen het definiëren van typen overspelplegers, aangezien er zoveel typen kunnen zijn en evenveel uiteenlopend omstandigheden als het aantal ontrouwe individuen. Toch, en zelfs om redenen van onderzoeksmethode, presenteren sommige wetenschappers die zich bezighouden met de complexe, affectieve relaties tussen partners, drie hoofdtypen. Brede en uitvoerige beschrijvingen, die het toch mogelijk maken om psychologische kenmerken te identificeren die specifiek zijn voor de verschillende soorten overspelplegers. Simpel gezegd zijn ze onderverdeeld als zijnde egoïstisch en vrijgevig, maar er lijkt een derde categorie te zijn waarbij de omstandigheden de hoofdrol spelen.

1. De zelfzuchtigen of “nemers”

Egocentrische, narcistische, individualistische en verwende mensen vallen in deze categorie. Mensen die zichzelf altijd op de eerste plaats zetten, niet weten hoe ze met frustratie moeten omgaan en in de regel moeite hebben om empathie te voelen voor de gevoelens van anderen. De angst om gekwetst te worden, leidt hen naar relaties waarin ze niet al te zeer betrokken raken. Omdat zelfzuchtige mensen zichzelf op een hoger niveau plaatsen, vinden zij het moeilijk om “nee” te accepteren. Ze bedenken gemakkelijk plausibele redenen, rechtvaardigingen en excuses voor hun daden, of deze nu moreel aanvaardbaar zijn of niet, wat hen tot bekwame leugenaars maakt. Volgens experts zijn ze diep van binnen emotioneel
onvolwassen. In deze categorie vinden we mensen die verleidelijk en ontspannen zijn, graag in het middelpunt staan en gewend zijn om meer te ontvangen dan dat ze bereid zijn te geven.

Ze zijn typische “nemers”. Om verschillende redenen stellen ze hun plezier, tevredenheid en voldoening voorop, en dus nemen ze mogelijke ontrouw licht op: het is vaak niets meer dan de bevrediging van een kortstondig seksueel verlangen. Dit type zoekt actief naar zijn eigen voldoening en bladert vaak door profielen op datingsites voor gehuwde mensen.

2. De vrijgevigen of “gevers”

De vrijgevigen, ook wel royalen genoemd, zijn mensen die gericht zijn op het voorzien in de behoeften van anderen, zelfs als dat betekent dat ze zichzelf hiervoor op de achtergrond moeten plaatsen. Dat is de typische “gever”. Overspel zit zeker niet in zijn of haar DNA, niet in de laatste plaats omdat ze worden gekenmerkt door gereserveerdheid, stilte, weinig betrokkenheid en discretie. Zij zijn niet in staat om te liegen, of beschouwen liegen zelfs als immoreel, en laten gevoelens toe van schuld en verantwoordelijkheid. Ze wijden zich aan het
bevorderen van geluk en het bieden van alle soorten steun die partners nodig hebben, zonder te verwachten, en zeker niet te eisen, dat er wat teruggegeven wordt. Ook al geven ze bijna nooit toe aan de verleiding, alleen al vanwege de angst de gevoelens van de ander te kwetsen, wanneer dit gebeurt, is het meestal veel ernstiger dan de ontrouw van zelfzuchtigen.

Wanneer een vrijgevig persoon vreemdgaat, is dat omdat hij of zij zich emotioneel niet met de partner verbonden voelt of zich verwaarloosd voelt in de relatie. De band die hij of zij zoekt of aangaat met een minnaar is dus affectief en niet louter fysiek en seksueel. Ontrouw van de vrijgevigen kan daarom gemakkelijker tot scheiding leiden. Wanneer ze partners zoeken, persoonlijk of
virtueel op betrouwbare datingsites zoals Second Love, zijn ze al op zoek naar specifieke eigenschappen waarmee ze zich identificeren.

3. De door-omstandigheden-geleide overspelplegers of “matchers”

De door-omstandigheden-geleide overspelplegers zijn niet op zoek naar plezier, noch zijn ze dat typische “roofdier”, altijd klaar om van een gelegenheid gebruik te maken. Ze zijn gewoon meer ontvankelijk voor omstandigheden en momenten die kunnen leiden tot overspel, zonder enige vorm van inspanning of strategie en zonder emotionele betrokkenheid. Wanneer de gelegenheid zich voordoet, stappen ze in het avontuur. In de regel gaat het dan om sporadische gevallen, incidentele minnaars, puur seksuele relaties zonder enige vorm van affectieve betrokkenheid. Een reis, afwezigheid van de partner of een verleidelijk moment kan voldoende zijn. We kunnen ze kwalificeren op het niveau van “matchers”, mensen die de neiging hebben om precies te geven zoals ze ontvangen. Ze zijn niet op zoek, maar als ze het vinden … kan het geen kwaad om het te proberen.

Verschillende soorten ontrouw

Ontrouw, meer dan louter een slippertje, schendt het vertrouwen tussen twee mensen en zijn er veel manieren om die vertrouwensband te beschadigen en te verzwakken. Dat wil zeggen, er zijn verschillende manieren van ontrouw. Er is ontrouw die dagelijks plaatsvindt, zelfs zonder het te beseffen, en waar weinig waarde aan wordt gehecht en waarbij de verraderlijke en bijtende manier waarop ze een relatie, die bedoeld is om sterk en gezond te zijn, uithollen niet eens wordt opgemerkt.

  • Je partner op de tweede plaats zetten
    Vaak wordt het huwelijk opgeofferd vanwege het beroepsleven, vrienden of andere verplichtingen. Zelfs als het om de kinderen of de naaste familie gaat, als je je partner altijd op de tweede plaats zet, zal dat een wond openen die met de tijd dieper wordt. Een soortgelijke slechte gewoonte van de dag van vandaag is het aan de telefoon gekleefd zitten wanneer je samen bent. De boodschap die je daarmee uitzendt, is dat elk excuus welkom is om interactie
    te vermijden, en beter dan het gezelschap van de ander.
  • Een parallel leven hebben
    Het verbergen van persoonlijke of gezamenlijke financiën of het hebben van een groep vrienden waar de primaire partner niet bij wordt betrokken, zijn vormen van ernstig verraad van het wederzijdse vertrouwen dat nodig is in een relatie. In je eentje bezig zijn in een individuele, sportieve, culturele of andere activiteit, bevordert eenzelfde soort afstand.
  • Intimiteiten onthullen
    Of je partner er nou bij is of niet, het onthullen van bepaalde of intieme aspecten van zijn of haar karakter of manier van denken en handelen, schendt niet alleen zijn of haar vertrouwen, maar is ook vernederend. Handel nooit in overeenstemming met de sfeer onder je publiek en houd altijd rekening met de gevoelens en de persoon naast je.
  • Niet laten zien wie je werkelijk bent
    Verbergen wat je echt denkt of voelt, is een andere manier om je partner buiten te sluiten van een universum dat je samen moet opbouwen, gebaseerd op totale openheid en vertrouwen.
  • Een vertrouwenspersoon hebben
    Het is goed om vrienden en andere mensen te hebben met wie je openlijk kunt praten, maar als je een andere emotionele vertrouwenspersoon hebt dan je partner, ontstaat er een kloof tussen jou en je partner. Als die vertrouwenspersoon op enigerlei wijze aantrekkelijk is, is het resultaat, tamelijk voorspelbaar, dat je uiteindelijk seksueel of emotioneel betrokken raakt.

Dit vind je misschien ook leuk...