Kan overspel vrouwen gelukkiger maken?

afbeelding

Kan een vrouw geluk vinden in de armen van een minnaar? Je zou deze vraag kunnen beantwoorden met een wedervraag: is het voor een vrouw mogelijk om een minnaar te zoeken terwijl ze zich gelukkig voelt in haar huwelijk? 

Laten we eerst wat feiten op een rijtje zetten, voordat we ingaan op de details van dit complexe thema. Wat de beschikbare gegevens laten zien, is merkwaardig en onthullen significante veranderingen in het gedrag van vrouwen in de afgelopen decennia. Sommige indicatoren tonen aan dat het percentage vrouwen dat overspel pleegt in de jaren negentig explosief is toegenomen met ongeveer 40%. Culturele factoren, maar vooral sociaaleconomische factoren, verklaren dit fenomeen.

Om deze paradigmaverschuiving te begrijpen zetten we hier wat factoren op een rijtje: het wijdverspreid gebruik van anticonceptiemiddelen, de financiële autonomie van vrouwen, geen angst meer voor echtscheiding en, wanneer het wel zover komt, rechtvaardiger wetten die de angst voor het verlies van de voogdij over de kinderen – zoals in het verleden – heeft weggenomen, evenals dat een grotere gelijkheid van rechten (dit punt staat open voor discussie, aangezien volledige gelijkheid van rechten nog steeds geen realiteit is) kan helpen, terwijl overspel vrouwen toch nog steeds zwaarder wordt aangerekend. 

Naast al deze factoren is er nog een die niet mag worden onderschat: internet. Vrouwen hebben meer zelfvertrouwen gekregen door de anonieme en eenvoudige toegang tot online datingsites waardoor ze, zonder grote betrokkenheid of risico om betrapt te worden, op een gemakkelijke, ongecompliceerde manier, durven te zoeken naar partners die hun kunnen geven wat ze missen in de relatie met hun eigenlijke partner. Het internet heeft zelfs het zorgvuldig zoeken vergemakkelijkt, aangezien sites zoals Second Love, ontworpen voor gehuwde mensen, het mogelijk maken om partners te vinden die exact hetzelfde zoeken: een affaire zonder verplichtingen en zonder pijnlijke gevolgen. Laten we bovendien niet naïef zijn, internet heeft geleid tot een grotere oprechtheid, omdat het bij anonieme online enquêtes gemakkelijker is om eerlijk te zijn over je huwelijks- en seksleven. Overspel zou vaak niet worden toegegeven in persoonlijke, face-to-face interviews. Veel statistieken uit het pre-digitale tijdperk weerspiegelen misschien niet de ware feiten. 

HUN REDENEN 

  • Zich weer begeerd voelen 

Lange en zich voortslepende huwelijken, waarin vrouwen zich uiteindelijk onzichtbaar voelen, worden gezien als oorzaak van het verlangen om de armen van een andere man te zoeken. 

  • De behoefte zich levend te voelen 

Volwassen vrouwen, maar niet alleen zij, gevangen in de eentonigheid van het dagelijks leven, zoeken een buitenechtelijk avontuur om wat adrenaline en opwinding in hun leven te brengen. 

  • Seks uit wraak 

Slachtoffers van overspel zoeken vaak naar “vergelding”, hetzij expres, om de partner het leed te laten ondergaan dat ze zelf hebben ervaren, of omdat het slippertje van de partner hun het nodige “excuus” biedt om iets te doen waar ze zelf ook in het geheim naar verlangden. 

  • Gebrek aan genegenheid 

Behoefte aan genegenheid en zorgzaamheid en het missen van iemand die hen vertroeteld, zijn redenen die worden genoemd door veel vrouwen die in een relatie zitten waarbij de man de exclusieve rol van ontvanger van aandacht en genegenheid opeist. Je verwaarloosd voelen is een intens gevoel dat kan leiden tot het zoeken naar genegenheid en aandacht in een buitenechtelijke relatie. 

  • Seksuele ontevredenheid 

Wat altijd wordt genoemd als belangrijkste reden voor mannelijke ontrouw, geldt uiteindelijk niet alleen voor hen. Vandaag de dag zoeken ook vrouwen bewust, open en actief naar hun 

volledige seksuele bevrediging wanneer ze zich gefrustreerd voelen omdat ze die thuis niet krijgen. Een motief dat voorkomt in aseksuele of seksueel arme huwelijken, waar de frequentie en kwaliteit van seks niet bevredigend is en waar vrouwen niet of nauwelijks een orgasme bereiken. 

  • Seksuele fantasie 

Ook vrouwen willen hun seksuele fantasieën vervullen, een actievere rol in bed spelen en de saaie routine doorbreken met de verboden vrucht. 

  • De wens van echtscheiding 

Soms wordt overspel gebruikt om een aanleiding te creëren om sneller tot een echtscheiding te komen. 

Meer geluk, maar niet al het geluk 

Uit deze lijst van rechtvaardigingen voor overspel die vrouwen het meest naar voren brengen, kan zonder overdrijving of drama worden afgeleid dat een affaire geluk kan brengen en kan helpen om emotionele en seksuele behoeften te vervullen, waardoor de stabiliteit in een onevenwichtig leven wordt hersteld. Het is misschien een simplistische conclusie, omdat een slecht geweten, spijt, schuldgevoelens of diepere behoeften door seks te hebben gehad met iemand anders een fysiek of emotioneel welzijn in de weg staan en ook omdat elk geval weer anders is.

Toch is het zo dat vastberaden vrouwen met een open mind en een partner waar ze echt van houden en met wie ze van plan zijn getrouwd te blijven, bekennen dat een minnaar in hun leven – wat een of meer sporadische partners kunnen zijn, met wie ze niet van plan zijn emotionele banden aan te gaan – hen in staat stellen hun persoonlijke vervulling te voltooien en tekortkomingen in de relatie met de man van hun leven, te corrigeren of in evenwicht te brengen. Het komt er op neer dat ze al gelukkige en voldane vrouwen waren, alleen niet helemaal, of gewoon niet in een bepaald aspect in hun leven. 

Het is moeilijk om pragmatisch te zijn wanneer er gevoelens bij komen kijken, maar de waarheid is dat het moeilijker is om ware liefde en een goede levenspartner te vinden dan een goede minnaar. Daarom betekent overspel vaak niet het einde van een huwelijk. Toen liefde het bindend element van het huwelijk werd – en het huwelijk niet langer een familiezaak was waarbij titels en geld een belangrijke rol speelden – namen partners een arsenaal aan uitermate belangrijke rollen op zich. Tegenwoordig wordt van een echtgenote verwacht dat zij een minnares, partner, vriendin, vertrouwelinge, emotionele steunpilaar, stabiliteits- en ontwikkelingspromotor, zowel persoonlijk als echtelijk, gezinslid en maatje in alle aspecten en momenten van het leven, promotor van persoonlijke ontplooiing en inspirerend is en daarnaast haar partner vrijheid geeft.

In deze nieuwe modellen van liefdesrelaties lijkt het op het spel zetten van al deze rollen alleen vanwege één minder goed of onbevredigend aspect in een van hen, over de hele linie een slechte deal. En dat verklaart misschien een andere indicator van tegenwoordig, die laat zien dat overspel niet langer de belangrijkste oorzaak van echtscheiding is. 

Terugkomend op de eerste vraag, kunnen we zeggen dat, ja, een minnaar kan een vrouw GELUKKIGER maken. Als al het geluk echter afhangt van de minnaar, dan is er wel iets heel erg mis in het huwelijk. 

Dit vind je misschien ook leuk...