Open relaties: ik, jij en de anderen

afbeelding

Een open relatie of huwelijk is een verfrissende manier om liefde te begrijpen en individuele vrijheid te accepteren, waarbij de wederzijdse wens bestaat om een ander soort relatie te ervaren, meestal van seksuele aard, buiten de banden van de verbintenis. In een open relatie is er geen sprake van verraad, omdat alles openlijk wordt besproken en goedgekeurd door de twee … of meer dan twee. 

Premium huwelijk 

Vandaag de dag worden er in het ABC van de liefde steeds meer nieuwe grammatica’s, nieuwe regels uitgeprobeerd. Dialogen, waar ruimte en vrijheid is om verlangens en fantasieën openlijk te bespreken, zonder de basis van de oorspronkelijke relatie in gevaar te brengen. Liefde en respect, tezamen met een solide basis met een constante dialoog, zijn essentieel, meer zelfs nog in deze dynamiek van volledige openheid. De meer avontuurlijken – of minder geïnformeerden – denken misschien dat het gewoon een nieuw soort losbandigheid is, een soort premium huwelijk, met alle voordelen van veilige liefde en veel buitenechtelijke seksuele activiteit, die niet altijd, of bijna nooit, wordt toegegeven of opgebiecht. Maar zo is het niet. 

Of het nu wel of niet gaat om een kerkelijk of burgerlijk huwelijk, een open relatie impliceert eenzelfde aantal verplichtingen en een zeer nauwgezette code van begrip en gedrag. Het is niet simpelweg een relatie die “ontrouw” toestaat. In feite staat het geen ontrouw toe, maar geeft het de vrijheid aan één of beide partners zich seksueel te uiten met andere partners, met medeweten en toestemming van beiden. Veelal wordt de keuze van minnaars samen gemaakt en wordt alles in onderling overleg beslist. Een aanzienlijk percentage stellen dat voor dit soort verbintenis kiest, breng tijd door op datingsites voor gehuwden, zoals Second Love, waar tevens de kans wordt geboden om erachter te komen wat voor soort fysiek profiel, fantasie of verlangen een ieder zoekt. Hoewel door velen misschien als pervers beschouwd, is dit juist verhelderend voor het diepe begrip en de acceptatie die deze nieuwe paren met elkaar verbindt. Alleen op basis van solide liefde en een enorme mentale en affectieve openheid kunnen deze seksuele “regelingen” worden begrepen en geaccepteerd. 

Laten we er echter duidelijk over zijn dat het geen consensueel concept is. Voor velen druist de definitie van een open relatie of huwelijk op zich in tegen zijn eigen definitie, volgens welke een huwelijk gericht is op een zekere exclusiviteit op verschillende niveaus, en wel zeer nadrukkelijk op seksueel gebied. Laten we in een constant veranderende wereld met een steeds veranderend tempo niet verstrikt raken in strakke concepten; laten we de vrijheid van elk stel accepteren om te beslissen welk type seksuele betrokkenheid het beste bij hun behoeften en verlangens past. 

Monogamie, nee, dank je! 

Uiteindelijk is het niet eens overspel waarover we het hebben. Wat een open relatie onderscheidt, is de wederzijdse acceptatie van het stel dat ze niet monogaam zijn. Of liever gezegd, dat de mogelijkheid bestaat dat niet te zijn. Om exact te zijn: dit zijn huwelijken waarin seksuele ervaringen met andere partners zonder liefdevolle betrokkenheid worden toegestaan. Als het verlangen voortkomt uit een passie voor een vriend of collega, past dit niet helemaal binnen het oorspronkelijke concept, omdat de enige emotionele betrokkenheid binnen de primaire relatie ligt. Een basislijn die polyamorie naar een ander niveau brengt, omdat het dan om affectieve betrokkenheid met meerdere mensen tegelijkertijd gaat. In een open huwelijk is geen plaats voor romantiek buiten de relatie, noch voor het zoeken van liefde of steun buiten de relatie; maar is duidelijk afgebakend tot seksuele experimenten met andere partners. Als iets een open huwelijk kenmerkt, is het seksuele nieuwsgierigheid, het zoeken naar plezier, maar anderzijds ook een enorm solide primaire relatie. Wie anders dan een grote liefde kan de opwinding van iemands seksuele verlangens begrijpen en respecteren? 

Verraad en ontrouw kan ook voorkomen in een open huwelijk. Dit gebeurt wanneer er sprake is van buitenechtelijke seksuele activiteit zonder medeweten en toestemming van beide partijen, of wanneer een “affaire” zich ontwikkelt tot een relatie, een affectieve band. Vandaar het belang van websites als Second Love, waar je mensen kunt vinden die op dezelfde golflengte zitten en op zoek zijn naar hetzelfde soort avonturen. 

Voorbeelden 

Wat open relaties beogen, is het nastreven van plezier, misschien een meer expressief libido of meer erotiek, maar vanuit een inclusief perspectief, waarin beiden betrokken zijn of zelfs meedoen en waarbij niemand tot iets gedwongen wordt. 

  • Een van de gebruikelijke voorbeelden voor sommige van deze relaties is de seksuele betrokkenheid van de één, terwijl de ander alleen toekijkt. 
  • Het meest mythische is zeker het trio, waarbij het stel een derde element in een seksuele ontmoeting opneemt. Het is echter een klassieker met een klein risico. Sommigen geven de voorkeur aan deelname van meer elementen. 
  • Wanneer er meerderen worden uitgenodigd meet te doen, wordt dit groepsseks of orgie genoemd, iets waarbij niet iedereen zich op zijn gemak voelt. Er is een minder intimiderende variant, waarbij de groep alleen uit andere stellen bestaat. 

Nieuwe minnaars lossen oude problemen op 

De routine van een langdurige relatie, de seksuele sleur, bijna desinteresse, of zelfs de afwezigheid van een seksueel leven – weerspiegeld in het libido en de harmonie binnen het huwelijk – die uiteindelijk in een huwelijk sluipen, zijn andere oorzaken die de nieuwsgierigheid en de bereidheid opwekken om te zoeken naar minnaars. Stellen met een onbevredigend seksleven kunnen de dynamiek van hun relatie nieuw leven inblazen en hun affectieve banden versterken door meer elementen en mogelijkheden toe te voegen aan seksuele spellen. Soms leiden losse, geïsoleerde ervaringen tot een opbloei van het verlangen in de relatie, zelfs in die mate niet altijd naarstig op zoek wordt gegaan naar nieuwe minnaars. In andere gevallen wordt het onderdeel van de routine van het stel. 

Constante communicatie 

Er zijn verschillende soorten van afspraken mogelijk tussen stellen, net zoveel als mogelijke combinaties van persoonlijkheden, en geen één daarvan is beter dan of superieur aan de andere; wat van belangrijk is, is dat het bevredigend is voor degenen die er mee te maken hebben. Een constante en oprechte dialoog, openheid om twijfels en onzekerheden op te helderen, een duidelijke gedragscode waarover beide het eens zijn en een constante update van gevoelens, behoeften en verlangens, zijn fundamenteel. Wat op een bepaald moment in een bepaalde context is afgesproken, kan op een bepaald moment niet langer bevredigend of opwindend, en zelfs intimiderend zijn voor een van de partners. Het is noodzakelijk om ruimte en vrijheid te definiëren om door te gaan met het updaten van verlangens en vrijelijk uitdrukken wat men voelt. Op basis van een openhartige dialoog zullen er voldoende nieuwe paden ontstaan om te verkennen. Uiteindelijk is het zo dat Jij en Ik nog belangrijker zijn dan de ander of de anderen in een open huwelijk. 

Dit vind je misschien ook leuk...