Overspelige haai teruggefloten

Bron: De Telegraaf

ARNHEM –  Een overspelig luipaardhaaimannetje van Burgers’ Zoo die ervan door was gegaan naar Duitsland, is door zijn vrouwtje teruggefloten.

Het mannetje maakte een half jaar lang een uitstapje naar Zoo Hagenbeck in Hamburg, met de bedoeling dat hij daar een vrouwtje zou bevruchten. Het Arnhemse stel zorgde voor alsnog niet voor nageslacht, omdat het vrouwtje geen eieren legde.

Omdat er in Duitsland wel een vrouwtje rondzwom dat eieren legde, hoopte het Arnhemse dierenpark daar voor nageslacht te kunnen zorgen. Maar tot ieders verbazing legde het Arnhemse vrouwtje toen het mannetje een aantal maanden weg was, ineens wél onbevruchte eieren.

“Daarom hebben we het mannetje nu teruggehaald”, aldus bioloog Wineke Schoo. Het mannetje werd gisteren in een speciale transporttank weer naar huis gebracht. Toch zal het nog zeker een week duren voordat hij herenigd zal worden met zijn Arnhemse vrouwtje. “Hij moet eerst goed gewend zijn.”

Ondanks dat het vrouwtje in Hamburg geen bevruchte eieren heeft gelegd, is er toch nog een kans op nageslacht, aldus Schoo. “Luipaardhaaivrouwen kunnen sperma een jaar lang in hun lichaam opslaan. Het kan dus zo zijn dat ze over een paar maanden alsnog bevruchte eieren gaat leggen.” Het uitlenen van een haai in het kader van een fokprogramma heeft volgens het dierenpark nog nooit eerder plaatsgevonden in Europa.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *